Nuottaruoho

Botanica-sarjan lobelia dortmanna eli nuottaruoho kukkii hempeän vaaleissa sävyissä. Kukissa vuorottelevat valkoinen ja sininen ja niiden määrässä ei taiteilija Tomula ole säästellyt. Myös pyöreitä lehtiä on runsaasti. Taulu on kyllä kaunis, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei tämä kuulu Botanica-sarjan suosikkeihini. Ei siinä sinänsä mitään vikaa ole, ja ehkä olisikin hieman epäreilua olettaa, että jokainen Botanica-sarjan tauluista olisi maailman upein. Ehkä tämä kuuluu jonkun teistä lukijoista suosikkeihin?

Botanica-sarjan lobelia dortmanna eli nuottaruoho

Luulin aluksi taulun latinankielisen nimen perusteella, että kyseessä olisi tavallisempi lobelia, jota itsekin kesäisin kasvatan parvekelaatikoissani, mutta lobelia dortmanna onkin harvinaisempi lobelia-sukuun kuuluva vesikasvi. Luontoportti-sivuston mukaan vain kaksi lobelia-suvun sadoista lajikkeista on vesikasveja. Samassa artikkelissa todetaan nuottaruohon olevan ”merkki hyvästä uimapaikasta, puhtaasta vedestä ja lupaus arvokaloista”, joten jos tulevana kesänä törmäät tähän kasviin uimarannallasi, tiedät olevasi hyvissä vesissä.

Itse en muista törmänneeni nuottaruohoon luonnossa, mutta kuvien perusteella se on kaunis luonnossa. Toivoa sopii, että tulevana kesänä pääsisin pulahtamaan sellaiseen veteen, jossa tämä pikku hempeilijä kelluisi pinnalla. Jos ajatellaan nuottaruohoa tai lobelia-suvun kasveja ylipäänsä, taitavat ne olla harvinaisuus luonnon lisäksi myös kuviona astioissa tai taiteessa ylipäänsä. Kertokaa ihmessä, jos olette törmänneet tähän muualla kuin tässä Esteri Tomulan seinälautasessa!

Yksityiskohtia Esteri Tomulan lobelia dortmannasta

Lähde; https://luontoportti.com/t/1228/nuottaruoho (20.3.2024)

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started